Bulje, budlje ali bule

6.12.2017

Tema delavnice: BULJE ali BUDLJE ali BULE ali CMOKI IZ KORUZNE MOKE, SLADKORJA, ROZIN, CIMETA IN MASLA

Zaradi zelo velikega zanimanja vas ponovno vabimo na kuharsko delavnico, ki bo 21. decembra od 9.00 do 12.00 na Posoškem razvojnem centru. Spet se bomo učili kuhati bulje oziroma bule.
Prijava je obvezna po e-pošti #EM#6e6076627764286c7b497a796f237d66#EM# ali telefonu 05/38-41-516.


Bulje, ponekod imenovane tudi »bule«, »budlje« ali »bulja«, so kuhani cmoki iz koruzne moke in z raznimi dodanimi sestavinami, kot jajca, drobtine, rozine, narezane fige in suhe hruške, star narezan kruh, sladkor, maslo, limonina lupina, vanilja in cimet. Jed je zlasti značilna za širše območje Kobarida. Te nekoliko sladkaste cmoke se najbolj pogosto uživa s kislo repo ali zeljem, kuhanimi ali pečenimi klobasami in s kuhanim suhim svinjskim mesom. Bulje so bile pogosta jed za božič ali pusta, na pepelnico pa so jih jedli z zeljem.
(Vir: Okusiti Slovenijo, Bogataj in Kvaternik)
SOČAsnik, l. XVIII, št. 5, 2017