Evropski teden mobilnosti v občini Tolmin

16.9.2020

V tednu med 16. in 22. septembrom bo letošnji Evropski teden mobilnosti (ETM) v ospredje postavil potovanja z manj onesnaževanja. Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. Lepše in lažje je živeti, kjer je urejen, kjer lahko hitreje in udobneje potujemo, s tem pa tudi manj onesnažujemo. Kjer je manj hrupa, je manj tudi stresa, kjer je v zraku manj delcev, so ljudje bolj zdravi. Naši kraji se sicer ne soočajo z enakimi težavami kot velika mesta, a kljub vsemu tudi mi lahko prispevamo k čistejšemu planetu. Z bolj aktivnim slogom življenja pa pripomoremo tudi k lastnemu zdravju. Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je Izberi čistejši način prevoza! Vsakega posameznika in skupnosti spodbuja k čistejši mobilnosti – hoji, kolesarjenju ali uporabi javnega prevoza. K čistejšemu zraku pa lahko prispevamo tudi tako, da se nas v avtomobilu pripelje več.

Tudi letos bo do 29. septembra, torej še teden več kot traja Evropski teden mobilnosti, v šolo »vozil« pešbus, ki bo šel po vnaprej dogovorjenem urniku po štirih varnih progah v Tolminu in s katerim se bodo otroci od 1. do 3. razreda osnovne šole v šolo podali v spremstvu odraslih. Prav tako bodo imeli med 16. in 22. septembrom pešbus na Mostu na Soči, kjer sta predvideni dve progi, medtem ko ga v Podbrdu letos zaradi večjih investicijskih del na cestni infrastrukturi ne bodo izvedli. Z njegovo uporabo se sicer otroke spodbuja k pešačenju in uporabe šolske poti. Na obeh šolah, OŠ Franceta Bevka Tolmin in OŠ Dušana Muniha Most na Soči, bodo v času Evropskega tedna mobilnosti potekali tudi kvizi med osnovnošolci na temo prometa, v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin pa so uredili tudi poseben oddelek z izbrano literaturo na prometno temo. Evropski teden mobilnosti se bo iztekel z zaključnim dogodkom s pestrim programom v torek, 22. septembra, ob 16. uri pred kinogledališčem v Tolminu.

Program dogajanja v tednu ETM:
17. september, Most na Soči
• DOPOLDNE – Varno in zdravo s kolesom (namenjeno učencem)
Na igrišču ob šoli bo postavljen kolesarski poligon, namenjen učencem, ki opravljajo kolesarski izpit. Istočasno bodo potekali pregledi tehnične izpravnosti koles.
• POPOLDNE – Preizkus kolesarskega poligona (namenjeno širši javnosti)
Na igrišču ob šoli bo postavljen kolesarski poligon, kjer se lahko preizkusite v spretnosti vožnje.

19. september, zbirno mesto Sotočje
Voden družinski kolesarski izlet med Sotočjem in Kobaridom (namenjeno širši javnosti)
Informacije najdete tukaj.

22. september, Tolmin
Mestni trg
• DOPOLDNE – Varno in zdravo s kolesom (namenjeno učencem)
Na Mestnem trgu bo postavljen kolesarski poligon, namenjen učencem OŠ Tolmin.

• 16.00–18.00 – Varno in zdravo s kolesom (namenjeno širši javnosti)
Na Mestnem trgu bo postavljen kolesarski poligon, namenjen preizkusu spretnosti. Istočasno bodo potekali pregledi tehnične izpravnosti koles. Udeleženci pa se bodo lahko okrepčali z zdravo malico.
• 15.00–16.30 in 17.00–18.30 – Kolesarski izlet z e-kolesi (namenjeno odraslim)
Voden izlet z e-kolesi. Obvezne so predhodne prijave do 22. septembra do 12. ure oziroma do zapolnitve mest na e-naslov #EM#696f646c4471696b656064257f64#EM#.

Kolopark na Brajdi
• 18.00 – Delavnica varne vožnje (namenjeno uporabnikom koloparka)
Delavnica varne vožnje v koloparku (pumptracku)

Vse aktivnosti bodo potekale po priporočilih NIJZ za preprečitev okužbe s koronavirusom. Obiskovalce prosimo za dosledno upoštevanje navodil organizatorjev in odgovorno ravnanje.

Pri organizaciji smo moči združili Občina Tolmin, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin, Posoški razvojni center s projektom CROSSMOBY, OŠ Franceta Bevka Tolmin, OŠ Dušana Muniha Most na Soči, Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin, Moto klub Soča Tolmin in Krajevna skupnost Most na Soči.