40 let Potujoče knjižnice Tolmin

12.12.2017

Letos mineva 40 let, odkar je Potujoča knjižnica Tolmin začela obiskovati bralce v Posočju. Obiskuje kraje, vasi, ustanove, tovarne, vrtce in šole v občinah Bovec, Kobarid in Tolmin. Nekatere vasi se nahajajo na demografsko ogroženem območju, na višjih nadmorskih višinah, del postajališč potujoče knjižnice je v Triglavskem narodnem parku. Prebivalcem odročnih krajev, starejšim in otrokom pomeni edino možnost, da obiščejo knjižnico in si izposodijo knjige. Zaradi zgodovinskih okoliščin imajo ljudje v teh predalpskih vaseh poseben odnos do slovenskega jezika, kulture in branja. Potujoča knjižnica tako že 40 let ohranja bralno tradicijo in kakovost življenja ljudi na podeželju.

Ob okroglem jubileju je Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin posnela kratek film, s katerim želi prikazati, kaj ljudem v teh odročnih krajih potujoča knjižnica pomeni in kako različni so njeni uporabniki. Ogledate si ga lahko tukaj.

Film so posneli v okviru pobude Brati gore in ga objavili 11. decembra, na mednarodni dan gora. Sofinanciral ga je Stalni sekretariat Alpske konvencije ob sodelovanju z Info točko na Posoškem razvojnem centru.