Gremo v gore nabirat haikuje

10.6.2021

»Grem v hribe in padem dol,
na istem sem kot prej.«


Tako se glasi haiku Marcela Korenjaka, osmošolca na OŠ Toneta Šraja Aljoše, ki krasi zadnjo platnico v maju izdanega zbornika, v katerem so zbrani najboljši haikuji natečaja za osnovnošolce z naslovom Gremo v gore nabirat haikuje. Kot se lahko razbere že iz naslova, so organizatorji natečaja iz OŠ Franceta Bevka Tolmin letošnji natečaj tematsko povezali s hribi, gorami in izleti v naravo.

Kot je dejal vodja haiku natečaja in urednik zbornika Jože Štucin, je letošnja tovrstna dejavnost na račun razglašene epidemije v glavnem potekala v času pouka na daljavo. »Delo na šoli je bilo pod posebnim pritiskom, zato smo natečaj priredili preživljanju prostega časa, sprehajanju, pohajkovanju po naravi, hribih, lepotah svojih okolij, pač trenutkom, ki smo si jih 'ukradli' med šolskim delom na daljavo.« Kljub temu so, kot je dejal, prejeli izjemno veliko lepih haikujev. Več kot sto otrok se je preizkusilo v pisanju poezije, ki načeloma pritiče japonskim poetom. »Seznanili so se z ustvarjalnostjo na videz preproste literarne zvrsti, ki pa od pišočega zahteva visoko stopnjo usmerjene pozornosti na tematiko in seveda 'prisluškovanja' svojim občutkom, vtisom, doživljanju narave,« je pojasnil dolgoletni učitelj glasbene vzgoje Štucin, ki slovi po motiviranju številnih generacij učencev OŠ Tolmin za tovrstno umetnost.

»Izšlo se je idealno. V projekt se je vključilo 29 slovenskih šol iz različnih koncev Slovenije, v zborniku z naslovom Pohajkovanja, pa se blešči in iskri na desetine čudovitih izdelkov otrok vseh starosti; zabeleženi so utrinki in trenutki, ki so jih preživeli v naravi, v hribih, na sprehodih …,« je še povedal Štucin, pod uredništvom katerega je nastal že 19. vseslovenski zbornik haikujev. V prihodnjem letu sicer načrtuje še izid 20. zvezka, s katerim želi še pred zasluženim pokojem »zaokrožiti čudovito izkušnjo literarne kreativnosti osnovnošolcev in se bo vrnil na začetek, ko smo haikuje ustvarili samo na naši šoli.«

Izid zbornika je v sklopu pobude Brati gore, katero podpira Stalni sekretariat Alpske konvencije, finančno podprl Posoški razvojni center, pod okriljem katerega deluje Info točka omenjene konvencije.

In če smo s haikujem že začeli, naj z njim tudi končamo. Avtor Tilen Čus Božič iz 4. f razreda ŠIUOPP (mentorica Tina Zgaga) se izleta v hribe spominja takole:

»Zgoraj je razgled,

sendvič s salamo in kumarco.

Spodaj tega ni.«


Povzetek pripravila T. Š. F.
Foto: iz družinskega arhiva