Mir je edina prava izbira

5.7.2018

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 4. julija priredil sprejem ob vročitvi listin o častnem pokroviteljstvu nad prireditvami ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Stoletnico bomo letos obeležili z različnimi prireditvami, zaokrožila pa jih bo sklenitev evropske zaveze za mir.

V nagovoru se je predsednik republike zahvalil vsem, ki se bodo v letošnjem letu spominjali 100. obletnice konca prve svetovne vojne, ko bodo s svojimi prireditvami osvetlili srečo, ki jo je ob koncu vojne občutil človek, ter pospremili neskončno upanje človeštva, da bo enkrat zavladal trajni mir. »Vsi ti dogodki želijo nagovoriti sedanje in prihodnje rodove. Da smo dolžni, tudi zaradi žrtev, storiti vse, da nikoli ne dopustimo, da majhne nestrpnosti, kasneje manjši ali večji konflikti prerastejo v morije velikih razsežnosti,« je dejal predsednik Pahor. Poudaril je našo skupno odgovornost, da s svojim ravnanji, izjavami in zgledom negujemo medsebojno spoštovanje ter razumevanje. »Vojna ni rešila problemov, ampak je povzročila nove,« je še dejal predsednik in zaključil z besedami: »Vse probleme moramo rešiti po mirni poti. Če ne bi verjeli v to osnovno premiso, ne bi verjeli, da vojn več ne bo.«

Listine o častnem pokroviteljstvu je prejelo 23 različnih organizacij in institucij; iz Zgornjega Posočja so bili prejemniki:
- Društvo PESKI 1914–1917 Tolmin,
- Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Tolmin,
- Kobariški muzej nad mednarodnim koncertom Bobni miru v Kobaridu,
- Krajevna skupnost Soča Trenta,
- Meddruštveni odbor Planinskih društev Posočja,
- Občina Bovec,
- Občina Kobarid,
- Občina Tolmin,
- Posoški razvojni center,
- Tolminski muzej,
- Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju".


Povzeto po izjavi za medije Urada predsednika Republike Slovenije.
Foto: Nebojša Tejić / STA in Mateja Kutin