Od danes zaprt Trg 1. maja v Tolminu

19.7.2019

Na pobudo Krajevne skupnosti Tolmin in v sodelovanju s Posoškim razvojnim centrom bo Občina Tolmin tudi letos izvedla začasno spremembo prometnega režima na območju starega mestnega jedra Tolmina. Od petka, 19. julija, do vključno nedelje, 13. oktobra, bo za mirujoči promet zaprt Trg 1. maja, do začetka novega šolskega leta pa bo za promet zaprt tudi del Cankarjeve ulice. Rutarjeva ulica letos ostaja prometno prehodna, ob njej sta tik pred trgom zagotovljeni tudi dve parkirni mesti za kratkotrajno ustavljanje avtomobilov. Pri vzpostavljanju letošnje skoraj 3-mesečne spremembe prometnega režima na območju starega mestnega jedra Tolmina so upoštevali izkušnje in rezultate anket, pridobljenih po lanskoletni poskusni enomesečni zapori.

Koncept začasne prometne in urbane ureditve ter spremljajočih programskih vsebin v starem mestnem jedru so projektni partnerji 10. julija naprej predstavili prebivalcem tega območja in institucijam ter poslovnim subjektom, ki na njem poslujejo. Prisotni so izrazili željo, da se podobno kot lani ohrani nalepke za označevanje vozil, katerim je v času zapore Trga 1. maja omogočeno brezplačno parkiranje na osrednjem mestnem parkirišču. Do teh nalepk so letos upravičeni le stanovalci, ki živijo neposredno ob Trgu 1. maja.

Letošnji začasni ureditvi prireditvenega prostora in postavitvi urbane opreme na trgu pri fontani se z namenom zagotavljati gostinsko ponudbo in ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov pridružujejo tudi premična lesena gostinska hiška z mizami in stoli ter stojnice.

K oživitvi starega mestnega jedra bo prispeval tudi pester nabor prireditev in drugih dogodkov z družabno noto, kot so nastopi pevskih zborov in drugi kulturni dogodki, animacije in igre za otroke, skupinske športne vadbe, ustvarjalne delavnice … Del teh aktivnosti bo izveden v okviru projekta Oživljanje starega mestnega jedra Tolmina, katerega vodilni partner je Občina Tolmin, sofinancirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Cilji projekta so dvig konkurenčnosti poslovnega okolja, vsebinska in oblikovna prenova mestnega jedra ter umestitev podjetniških in prireditvenih vsebin v ta prostor.

V ta namen vzpostavljen prireditveni prostor v starem mestnem jedru je na voljo vsem, zato vabljeni, da mu dodate svoj pečat. Če imate ideje, kakšne vsebine vdahniti staremu mestnemu jedru Tolmina, se oglasite koordinatorici programa Niki Ivančič na PRC (#EM#6e6869622a6c7066666a63684c7d7c6c3e627b#EM# ali tel. št. 05/38-41-500).