Podnebni bonton

22.4.2021

Dan Zemlje, ki ga "praznujemo" 22. aprila, je dan, ko smo Zemlji hvaležni, da nas gosti na svojem ozemlju. Je dan, ki nas z vsakim letom bolj opominja na to, da ni čas za praznovanje, ampak streznitev. Je dan, ko si rečemo, da je skrajni čas za spremembo navad in čas za premik od besed k dejanjem.

Naj bo Dan Zemlje priložnost za to, da se odločiš za spremembo, ki bo postala navada.
Tvoj dan bo lepši, Zemlja ti bo hvaležna, prihodnje generacije pa še bolj.


Zato ... Ukrepaj! Pojdi peš! Natoči vodo iz pipe! Kupuj lokalno! Posadi svoj krompir!


Posoški razvojni center je prav na današnji dan izdal zloženko, ki je hkrati trganka "razglednic" Podnebni bonton, ki posameznika nagovarja in opominja na vlogo v trajnostno naravnani družbi. Gre za nadgradnjo plakatov s hudomušnimi sporočili, ki so jih prebivalci in obiskovalci Posočja ter Bohinja v preteklosti že lahko videvali na javnih mestih. 

Tokratna izvedba je namenjena bolj osebni uporabi oziroma delitvi, saj vsako sporočilo deluje tudi samostojno kot razglednica, ki je podkrepljena z nekaterimi dejstvi, statističnimi podatki in namigi ...

Večina ukrepov temelji zgolj na osebni odločitvi in dobri volji vseh nas, ki pa ji morajo slediti tudi sistemske rešitve. Prav zato smo trganko poslali tudi ključnim predstavnikom oblasti.


Knjižica je nastala v okviru projekta LokAlp – Alpsko partnerstvo za lokalne podnebne ukrepe, ki ga v podporo izvajanju Alpske konvencije v Sloveniji sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.