Stavbna dediščina Zgornjega Posočja

3.2.2022

V sredo, 2. februarja, je v Kinogledališču Tolmin potekala prireditev Principi pestrosti Posočja, na kateri je bila predstavljena publikacija Gradimo za jutri II. Slednjo je Posoški razvojni center izdal v okviru projekta ATLAS, njeno vsebino pa je tako vsebinsko kot finančno podprl tudi Javni zavod (JZ) Triglavski narodni park.

Dogodek je v središče postavil stavbno dediščino Zgornjega Posočja, ki je precej raznolika in največkrat deležna premalo pozornosti. Oblikovala se je skozi stoletja in odraža človekovo prilagajanje naravi, predvsem pa predstavlja eno izmed pomembnejših elementov kulturne krajine.

Na posebnosti te dediščine so nas opozorili arhitekti Odprtega kroga (Janko Rožič, Luka Jerman in Janez Polda) ter lokalni arhitektki Jasmina Šavli - Lapanja in Maja Evelyn Kristan, ki so v zadnjem letu skupaj z drugimi kolegi raziskali in popisali tradicionalno arhitekturo obravnavanega območja. Uvodne besede so prispevali Miro Kristan s Posoškega razvojnega centra, Andrejka Ščukovt iz Zavoda za kulturno dediščino Slovenije, OE Nova Gorica in Igor Zakotnik iz JZ Triglavski narodni park.

Dogodek, ki sta ga organizirala Posoški razvojni center in JZ Triglavski narodni park, je podprl Stalni sekretariat Alpske konvencije v okviru Festivala Brati gore.


Posnetek dogodka si lahko pogledate na tej povezavi, publikacija pa je v elektronski obliki dostopna tukaj.

Tiskane različice publikacije so na voljo na Posoškem razvojnem centru in JZ Triglavski narodni park.