Stres – pogosti spremljevalec podjetnika

4.9.2019

Posoški razvojni center vas vabi na delavnico

Stres – pogosti spremljevalec podjetnika


Podjetniki spadajo med skupine ljudi, ki so najbolj izpostavljene škodljivemu stresu. Podjetniško okolje je namreč hitro spremenljivo in nepredvidljivo. Od podjetnikov se pričakuje hitro reagiranje na nove izzive, to pa lahko privede do stresa. Poleg tega so vsakodnevno izpostavljeni različnim obveznostim, sprejemanju pomembnih odločitev, skrbi o prihodnosti podjetja ter soočanju s finančnimi težavami, časovnimi stiskami in težavami z zaposlenimi. Od podjetnikov se običajno pričakuje, da sami rešujejo probleme. Večina se premalokrat zave, da so že pod vplivom stresa in da ga je nujno potrebno obvladovati, preden je prepozno. Najprej se pojavijo simptomi, kasneje pa resne težave in bolezni.

Na delavnici boste izvedeli, kako preprečiti ali vsaj omiliti negativne posledice, ki jih pogosto prinaša podjetništvo kot način življenja.

Program delavnice:

• Kaj je stres
- definicija stresa
- evolucijski pomen stresa
- kateri sistemi se aktivirajo, ko smo pod stresom (sindrom splošne prilagoditve)

• Zdravstveni vidiki stresa
- kdaj je stres negativen dejavnik / v osnovi je lahko pozitiven dejavnik
- zdravstvene posledice neobvladanega stresa
- kako se stres kaže / znaki in simptomi
- izgorelost
- stres chart / stopnje

• Kako se spopadati s stresom
- farmakološki vidik (graf)
- sprostitvene tehnike / dihanje s prepono, joga, mindfulness …
- poznavanje samega sebe / odmik od stresnega dejavnika

• Praktični prikaz postopkov oživljanja (reanimacija)


Kdaj: ponedeljek, 23. september 2019, ob 14. uri
Trajanje: 2 uri (14:00–16:00)
Kje: predavalnica Območne obrtno-podjetniške zbornice Tolmin (Tumov drevored 15, Tolmin)
Predavatelj: Matej Valentinčič, dr. med., specialist interne medicine, zaposlen v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer pokriva področje srčnega popuščanja.

Prijave:
Prijave zbiramo do petka, 20. septembra 2019, do 14. ure prek elektronske pošte na naslov #EM#706e6e6c6a64286461647a79656e4e7f62723c607d#EM# z navedbo sledečih podatkov: naziv podjetja, statusna oblika, starost podjetja – nad ali pod 5 let, ime in priimek udeleženca in kontakt.


Delavnica je za udeležence brezplačna. Udeleženci bodo prejeli potrdilo o udeležbi, ki se šteje za izvedbo aktivnosti na področju zagotavljanja Promocije zdravja na delovnem mestu. V skladu s 6. ter 32. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1; UL 43/11 mora delodajalec načrtovati in izvajati promocijo zdravja na delovnem mestu, zagotoviti potrebna sredstva ter način spremljanja izvajanja le tega, kar pomeni, da izvaja določene aktivnosti in ukrepe, da se ohranja ter krepi telesno in duševno zdravje delavcev. Delodajalec mora tudi v izjavi o varnosti z oceno tveganja načrtovati promocijo zdravja na delovnem mestu, kar določa 27. točka 76. člena tega zakona.


Dodatne informacije:
Posoški razvojni center, telefonska številka 05/38-41-882 (Polona Cimprič)

Vljudno vabljeni.
SOČAsnik, l. XX., št. 3, 2019