Strokovna konferenca razkrila prve prejemnike certifikatov Iz Doline Soče

3.6.2022

Projektna partnerja Turizem Dolina Soče in Posoški razvojni center sta v torek, 31. maja, ob zaključku projekta RIBAsador v Kinogledališču Tolmin organizirala strokovno konferenco s slavnostno podelitvijo certifikatov kakovosti kolektivne blagovne znamke (KBZ) Iz Doline Soče. Certifikate je prejelo skoraj 40 različnih ponudnikov in več kot 110 produktov. Te sta prejemnikom slavnostno podelila doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec in dr. Janez Bogataj, ki sta ob tej priložnosti tudi predstavila KBZ Slovenije po modelu Izvorno slovensko.

Certifikate Iz Doline Soče je tako prejelo:
• 8 rokodelcev, ki skupaj ponujajo 17 certificiranih izdelkov (od lesenih izdelkov, med katerimi najdemo počivalnike, pladnje, stojalo do različnih polstenih, kvačkanih in keramičnih izdelkov ter šatulj);
• 16 ponudnikov pridelkov in živilskih izdelkov, ki se lahko skupno pohvalijo s kar 51 certificiranih kulinaričnih izdelkov (od različnih ribjih in mlečnih izdelkov, mesnin, medu, poljščin, začimb, sirupov do žganih pijač in vloženih gob);
• 14 gostincev, ki lahko pripravijo in ponudijo 42 različnih s certifikatom kakovosti podprtih jedi in pijač, postreženih na gastronomski način.
Razglasili pa so tudi dva ambasadorja kolektivne blagovne znamke Iz Doline Soče, in sicer Hišo okusov in Hišo gastronomije.

Tjaša Bizjak, koordinatorka projekta RIBAsador, v sklopu katerega je nova blagovna znamka tudi zaživela, je na konferenci pojasnila, da certifikat predstavlja oznako lokalnega geografskega izvora in visoko kakovost izdelkov in storitev. Po njenih besedah so si sodelujoči v projektu prizadevali za visoko in celovito usklajeno kakovost tako gastronomske, kot tudi ostale ponudbe v destinaciji Dolina Soče. »Kar smo združili v znamko Iz Doline Soče, je preverjeno vrhunsko, lokalno in sonaravno. Za tem stojijo domačini, ki so zvesti naravi, tradiciji, predvsem pa sebi,« je še dejala.

Kot že rečeno, je KBZ Iz Doline Soče nastala v sklopu dejavnosti projekta RIBAsador, za katerega je bilo iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo odobrenih več kot 72.000 evrov nepovratnih sredstev, zaprošen delež sofinanciranja pa je znašal 85 odstotkov.

Ta dan so lahko domačini in obiskovalci dodobra spoznali in celo pokušali delček vrhunske ponudbe, ki jo ponuja destinacija Dolina Soče. Kdo vse se skriva za omenjeno certificirano ponudbo, s katero se zagotavlja najvišja kakovost izdelkov in storitev destinacije Dolina Soče, pa lahko preverite na spletni strani tukaj.

Foto: Tatjana Šalej Faletič