Variantne rešitve za urejanje starega mestnega jedra Tolmina

24.6.2021

Pred natanko letom dni je izredni profesor mag. Tomaž Krušec, arhitekt iz podjetja Ark Arhitektura Krušec, Tolmincem na javni tribuni predstavil rezultate večmesečnih delavnic, do katerih je skupaj z ekipo strokovnjakov prišel v sodelovanju s lokalnim prebivalstvom. S skupnimi močmi so namreč v okviru projekta Oživljanje starega mestnega jedra Tolmina iskali rešitve, kako urediti najstarejši del Tolmin in ga ponovno napraviti privlačnega tako za prebivalce kot obiskovalce. Nosilka projekta, ki je bil pridobljen na javnem pozivu LAS Dolina Soče, je Občina Tolmin, projektni partner pa Posoški razvojni center, sofinancirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O tem, da ta zgodba še ni končana (projekt se bo namreč zaključil sredi oktobra letos), priča tudi včerajšnje odprtje razstave z naslovom Variantne rešitve za urejanje starega mestnega jedra Tolmina, ki se je ob 17. uri odvila v sklopu dogodkov Tminskega poletja ob tolminski tržnici. Na zunanjih panojih si lahko tako po novem ogledamo celovit koncept zamisli arhitektov o urejanju najstarejšega dela Tolmina. Po uvodnem nagovoru župana Občine Tolmin Uroša Brežana je možne različice oziroma rešitve za urejanje starega mestnega jedra zbranim predstavil prav arhitekt Krušec, ki je že lani skupaj s sodelavci izdelal tudi zajeten istoimenski dokument, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Po razstavi se je zbrana zainteresirana družba nato preselila še v Tornijevo dvorano, kjer je organizator, Občina Tolmin, naredila korak naprej in v družbi arhitekta Roka Klanjščka še konkretneje predstavila ureditev Mestnega trga in tržnice v Tolminu v prihodnje.