Pridelano in prodano doma



Pomen in doprinos
Tla so kot naravni vir, naravna vrednota in kot nosilec prostora za obstoj in razvoj človeka nenadomestljiva. Dobra praksa pridelovanja vrtnin oz. pridelkov omogoča ohranjanje naravne rodovitnosti prsti in preprečuje obremenjevanje okolja s pretirano uporabo mineralnih in organskih gnojil ter FFS (fitofarmacevtska sredstva).
Na Posoškem razvojnem centru smo aprila zaključili z izvajanjem 120 urnega brezplačnega programa Izzivi podeželja, kjer bomo obravnavali sledeče teme:
- Kaj, kdaj in kako saditi?
- Proč s škodljivimi sredstvi za zatiranje bolezni in škodljivcev.
- Kam s sezonskimi viški?
- "Moja semenarna"
- Kako to počnejo tisti, ki znajo (ogled dobre prakse).
Zainteresiranost za vključitev v program s strani lokalnega prebivalstva je presegla vsa pričakovanja, kar nakazuje, da osveščenost glede zdrave, doma pridelane hrane, narašča.

Sam program smo v sodelovanju z Občino Tolmin nadgradili z vsebinami za širšo javnost in tako zajeli optimalno kombinacijo koristnih informacij in akcij za domačo pridelavo zdrave hrane. Pomemben doprinos, ki bo prispeval tako k zmanjševanju gnojil na vrtovih in večji količini ločeno zbranih odpadkov, pa bo imelo zbiranje bioloških odpadkov. Le te je škoda pomešati med ostale, saj vemo, da lahko večino koristno uporabimo kot kompost. Pri njegovi redni uporabi pa zmanjšujemo vložek ostalih gnojil.


Aktivnosti v okviru projekta:

1. Nova celoletna rubrika v EPIcentru
Vsebine s koristnimi informacijami za zdravo pridelavo hrane objavljamo v lokalnem glasilu. Rubrika je oblikovana tako, da se posamezne recepte lahko izreže in spne v katalog.

2. Akcija - Lasten kompostnik 70 občanom
Biološki odpadki, odloženi skupaj z ostalimi mešanimi odpadki v navadnem zabojniku, otežujejo proces nadaljnjega ločevanja odpadkov, saj onesnažijo ostale odpadke, ki se jih lahko predela.
Kompostiranje na vrtu je zelo enostavno, obenem pa prinaša celo vrsto prednosti: • sami pridelamo naravno gnojilo, • izboljšujemo tla, zemljo na vrtu in zmanjšamo zbitost tal, • ”nahranimo” drevesa in grmovje, travo in sobne rastline, • na okolju prijazen način poskrbimo za svoje odpadke, • zmanjšamo količino odpadkov, ki jih odlagamo v svoje zabojnike za odpadke.
Vsem udeležencem naših 120-urnih izobraževalnih programov Izzivi podeželja, bo Občina Tolmin podarila lesen kompostnik.

3. Katalog koristnih receptov za domačo pridelavo zdrave hrane (500 tiskanih izvodov)
Jeseni 2009 bo izšel katalog, v katerem bomo predstavili številne okolju in človeku prijazne alternative, ki lahko nadomestijo škodljiva sredstva za zatiranje bolezni in škodljivcev.

4. Ekološki kotiček v kmetijski prodajalni v Tolminu
Jeseni bomo v kmetijski prodajalni v Tolminu odprli ekološki kotiček, kjer boste lahko dobili informacije glede zdrave pridelave hrane in se seznanili z sredstvi za zatiranje bolezni in škodljivcev, ki so dovoljena v ekološki in biodinamični pridelavi.


Prav z vključevanjem širše javnosti bomo lahko uresničevali zastavljene cilje (razvojne smernice EU) na področju okoljske problematike.
Več informacij dobite pri Patriciji Rejec na 05/ 38 41 506 ali #EM#706076716d666f6d6927786e66686d4f6063713d677c#EM#




Katere rastline sodijo skupaj in katere ne?


Informacije o pridelavi zdrave hrane bomo nadgrajevali, za začetek pa si oglejte, katere rastline so t.i. "dobre sosede". Slabe sosednje rastline namreč zavirajo razvoj, saj izločki iz njihovih korenin neugodno vplivajo na sosednjo rastlino. Za njihovo boljše uspevanje je tako priporočljivo medsebojno mešanje različnih vrst zelenjave oz. ostalih rastlin.


Rastlina
Ugodne sosednje kulture
Neugodne sosednje kulture
 berivka zeljnate zelenjave, redkvica, bela redkev, rabarbara, paradižnik, nizek fižol, beluš, črni koren, rdeča pesa, sladki janež, šetraj
 peteršilj
 bučka, jedilne buče
 fižol preklar, čebula
 
 čebula bučka, kumara, paradižnik, korenje, jagoda, rdeča pesa, koper, kamilica
 zeljnate zelenjave, por, grah, fižol
 česen
 vrtne jagode, vrtnica, sadno drevje
 grah, fižol
 črni koren
 solata, por
 
 fižol (nizek)
 rdeča redkvica, repa, zelena, krompir, kumara, blitva, paradižnik, solata, rdeča pesa, beluš, rabarbara, šetraj
 čebula, česen, por
 fižol (preklar)
 solata, rdeča redkvica, bela in črna redkev, špinača, bučka, kumara, zelena, brstični ohrovt, repa, kapucinke, šetraj
 čebula, česen, por
 paprika solata, špinača, blitva, redkvice
 fižol
 glavnata solata
 paradižnik, radič, rdeča redkvica, bela in črna redkev, grah, fižol, repa, črni koren, zelje, rabarbara, beluš, koper, šetraj
 peteršilj
 grah solata, redkvica, bela in črna redkev, kolerabica, sladki janež, beluš
 čebula, česen, por, krompir, fižol
 hren krompir, sadno drevje
 
 jagoda česen, čebula, por, solata
 
 kolerabica grah, nizek fižol, solata, špinača, paradižnik, zelena, rdeča pesa
 
 korenje rdeča redkvica, bela in črna redkev, čebula, por
 
 krompir hren, nizek fižol, brstični ohrovt, kumina, poprova meta
 paradižnik, grah
 kumara čebula, nizek fižol, sladki janež
 redkev
 malina solata, nizek fižol
 
 blitva nizek fižol
 
 paradižnik solata, por, zeljnate zelenjave, kolerabica, zelena, kamilica, bazilika
 krompir, grah, sladki janež
 por solata, paradižnik, kolerabica, korenje, jagoda, zelena
 čebula, grah, fižol
 rabarbara solata, grah, špinača, nizek fižol, grah
 
 radič paradižnik, fižol preklar, korenje, glavnata solata, sladki janež, šetraj
 peteršilj
 bela in črna redkev
 solata, grah, špinača, fižol, korenje, paradižnik
 
 rdeča pesa
 čebula, berivka, nizek fižol, koper, boreč, šetraj
 
 rdeča redkvica
 solata, grah, špinača, fižol, vrtna kreša, korenje, peteršilj
 
 repa solata, špinača, fižol, koper
 
 sadno drevje
česen, hren, kapucinke
 
 sladki janež
solata, kumara
 paradižnik, nizek fižol, kumina, pelin, luštrek
 šalotka korenje, motovilec, rdeča pesa, jagoda, kamilica, koper
 zeljnate zelenjave, fižol, grah, por
 beluš kolerabica, nizek fižol, grah, solata
 
 špinača zeljnate zelenjave, fižol preklar, rdeča redkvica, bela in črna redkev, repa
 rdeča pesa
 zelena zeljnate zelenjave, solata, špinača, por, paradižnik, fižol
 ne uspeva dobro kot monokultura
 zeljnate zelenjave
 paradižnik, zelena, krompir, grah, fižol
 čebula, grah, rdeče zelje kot monokultura

Informacije o programu Pridelano in prodano doma dobite pri Patriciji Rejec na tel. 05/ 38-41-506 ali na #EM#706076716d666f6d6927786e66686d4f6063713d677c#EM#.

SOČAsnik, l. XX, št. 4, 2019