Ocenjevanje ribjih izdelkov

22. 6. 2020

V okviru projekta Ocenjevanje ribjih izdelkov je bilo 18. junija na ljubljanski Biotehniški fakulteti izvedeno drugo ocenjevanje ribjih izdelkov, na katerem se je za odličja potegovalo 29 ribjih izdelkov. Gre za proizvode, narejene na območjih treh lokalnih akcijskih skupin (LAS), in sicer LAS Dolina Soče, LAS Gorenjska košarica ter LAS Posavje, ki so kandidirali znotraj treh kategorij: "dimljeno", "marinirano" in "ostali ribji izdelki".

Tudi letos so predelovalci rib dosegli izvrstne rezultate, kar dokazuje šest zlatih, dvaindvajset srebrnih in eno bronasto priznanje. Od tega so predelovalci rib iz območja LAS Dolina Soče, ki se razteza čez ozemlja občin Bovec, Kanal ob Soči, Kobarid in Tolmin, prejeli dve zlati in sedem srebrnih priznanj.

In kateri naši proizvajalci bodo letos prejeli priznanja? To so:

Ribogojnica Faronika d.o.o. za:

  • namaz – prekajena postrv s spirulino in hrenom (zlato priznanje),
  • namaz – prekajena postrv s chilijem in kurkumo (zlato priznanje),
  • namaz – prekajena postrv z orehi in koščki prekajenega fileja postrvi (srebrno priznanje),
  • dimljena postrv šarenka (srebrno priznanje),
  • dimljen file postrvi šarenke (srebrno priznanje);

Ribogojnica LIBO za:

  • mariniran file rdeče postrvi z aromo dima (srebrno priznanje), kuhana postrv v oljčnem olju (srebrno priznanje);

Bsvet, Barbara Podpečan Jesenšek s.p. za:

  • soški postrvji pate (srebrno priznanje),
  • pate rdeče postrvi (srebrno priznanje).

Dobitniki bodo priznanja prejeli na prireditvi Podeželje v mestu, ki bo potekalo 3. oktobra na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Tja ste lepo vabljeni tudi vsi ostali, ki bi radi poskusili katerega izmed nagrajenih izdelkov in se prepričali, da so jedi iz slovenskih rib dobre in okusne.

Slovenska riba je dobra riba! Naj bo večkrat na vašem krožniku.

Projekt Ocenjevanje ribjih izdelkov sofinancirata Evropska Unija iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovoren LAS Dolina Soče. Organ upravljanja za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v RS 2014-2020, je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ocenjevanje ribjih izdelkov Ocenjevanje ribjih izdelkov