»V dolini, v Kotu, mi smo doma …«

5.3.2010

Skrajno slovensko obrobje je prav prek društev v preteklosti ohranjalo svojo identiteto in slovenstvo. Mesto obrobnosti je velikokrat nehvaležno, saj takšna območja pri tako imenovanem celostnem razvoju pogosteje spregledajo. Ravno zato smo v Kotu ustanovili Kulturno društvo »Stol« Breginj, ki deluje že več kot desetletje.

Kulturno društvo »Stol« Breginj (KD Stol) je bilo ustanovljeno ob 90-letnici nekdanjega izobraževalnega Bralnega društva Stol, ki je povezovalo člane z različnimi zanimanji. Podobne sekcije in ime je zato povzelo tudi novoustanovljeno društvo Stol. V svoj program smo člani zapisali, da bomo s kulturnimi dejavnostmi med ljudmi skušali vzbuditi ponos, predvsem pa jih čustveno angažirali ter na ta način tudi povezali.

Ženska vokalna skupina Breginj
V okviru KD Stol med drugim deluje ženska pevska sekcija, ki je lani praznovala deset let obstoja. Pevke Ženske vokalne skupine Breginj prihajajo v Breginj na tedenske vaje iz vseh vasi Breginjskega Kota. Vsa leta prepevajo pod taktirko glasbene pedagoginje Vere Clemente Kojić, in sicer na domačih kulturnih prireditvah, v goste pa vabijo tudi zbore iz Benečije in drugih delov Soške doline. Ob desetletnici delovanja so v sodelovanju s pevci z Žage in članicami Etno dramske skupine Vika Podgorska Sedlo pripravile jubilejni koncert, kjer je več pevk prejelo tudi bronasta Gallusova priznanja.

Ohranimo Robidišče
V okviru društva deluje tudi sekcija Ohranimo Robidišče, ki si prizadeva ohraniti ostanke in spomin na kulturno dediščino te odmaknjene najzahodnejše slovenske vasice. Robidišče je ponovno oživelo s prireditvijo Sever–jug, vzhod–zahod, na kateri so sodelovali predstavniki skrajnih mejnih vasi Slovenije. Pred črno kuhinjo je pred leti nastopila tudi dramska igralka Saša Pavček, in sicer z monodramo Bužca jaz, bužec ti, Robidišče pa je na pobudo omenjene sekcije gostilo še pevske zbore z Notranjske in iz Benečije, etno glasbene skupine, Beneško gledališče ... Vsako leto člani organizirajo vsaj dve odmevni prireditvi. Stare poti za nove vezi je zagotovo ena izmed prireditev, ki vsakič znova poveže nekoč kulturno, govorno in gospodarsko povezane štiri sosednje vasi: Črni vrh, Čenebolo in Prosnid ter Robidišče. Ob tem je treba poudariti, da člani ponovno oživljamo tudi bližnjice, ki so nekoč vodile do sosednjih vasi, poleti pa vas oživi še zaradi razstav, ki jih organizira omenjena sekcija.

Kotarski dnevi
Največji projekt KD Stol so zagotovo že tradicionalni Kotarski dnevi, ki jih že dobro desetletje vedno znova začenjamo s predstavami Beneškega gledališča. S projektom odkrivamo stara vaška jedra, predstavljamo znamenite osebnosti iz Kota ter v sodelovanju z zamejci s pesmijo, plesom in z gledališkimi predstavami oblikujemo skupni kulturni prostor. V ta namen so se v preteklih desetih letih po vsem Kotu zvrstile različne prireditve, kot so Ob bistri Nadiži nam pesem zveni, Radi bi vam rekli hvala, Večer Vike Podgorske v Sedlu, postavitev spominske plošče, brezplačne gledališke in plesne predstave, predstavitve Trinkovega koledarja in drugih knjižnih novosti sosedov iz Benečije, tabor ob predstavitvi bratov Tonkli in še bi lahko naštevali. S Kotarskimi dnevi bomo tudi letos zapolnjevali naš skupni kulturni prostor. V sodelovanju z Ustanovo Fundacija »Poti miru v Posočju« (Fundacija Poti miru) in Hrvaško akademijo znanosti in umetnosti iz Zagreba pripravljamo zanimivo razstavo o naši rojakinji Viki Podgorski, ki jo nameravamo predstaviti tudi širši slovenski javnosti. Novost letošnjih dnevov bo prireditev Legenda – Fest SONATE, ki smo jo poimenovali po začetnih črkah rek SOče, NAdiže in TEre. V sklopu »sonat« se nam bodo predstavile vidne vokalne in instrumentalne skupine, ki delujejo ob treh obmejnih rekah.

Želja po širitvi skupnega kulturnega prostora
Prireditev se je v zadnjih treh letih na pobudo članov KD Stol razširila na Kobariško. Tri zaporedne večere in tri vsebine že tretje leto pripravljamo skupaj s Fundacijo Poti miru, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Institutom za slovensko kulturo iz Špetra in Občino Kobarid. Letos smo ob zaključku kulturnega meseca pripravili predstavitve knjižnih novosti naših beneških sosedov. Prvi dan smo ob pomoči snovalca predstavitev beneških nosilcev slovenstva oziroma Čedermacev Zdravka Likarja spoznali pesnika, zborovodjo, organizatorja kulturnih prireditev in povezovalca Alda Klodiča. V omenjenih treh dnevih se nam je tako predstavilo več kot deset društev iz zamejstva in Zgornjega Posočja, ki skušajo uresničiti nekaj skupnih zamisli ter na ta način oblikovati skupni kulturni prostor.

Vida Škvor, predsednica društva KD »Stol« Breginj