Rudi Skočir


Rudi Skočir


Akademski slikar Rudi Skočir s je rodil 6. aprila 1951 na Kamnem pri Kobaridu. Kot slikar in grafik je razstavljal na 130 samostojnih razstavah doma in v tujini, poleg tega pa je sodeloval tudi na 230 skupinskih predstavitvah. Ob tem je za svoja dela je prejel 17 priznanj in nagrad. Kot je zapisal Janez Kavčič v prvem delu ličnega razstavnega kataloga, ki ga je izdal Tolminski muzej, se je Skočir »uveljavil kot prepoznaven likovni umetnik doma in na tujem. Njegovo prepoznavnost nedvomno utemeljuje odrešujoča neobremenjenost s sodobnimi in pogosto kratkotrajnimi‘trendovskimi’ umetnostnimi smermi. Skočir hodi svojo pot in skozi štiri desetletja ohranja trdo zvestobo predvsem osebnim izpovednim impulzom in potrebam.«

Predstavljena knjižica vključuje izbor del Rudija Skočirja, dopolnjena pa je s Kavičevim besedilom – Pasijon, vigilija in lepota bivanja in spoznanja, ki je prevedeno tudi v angleški jezik.

»Zame in za moje delo ni bilo nikoli pomembno, kje sem živel, ali v mestu, na podeželju ali pa v velemestu. Vedno mi je notranji jaz sledil vsepovsod. Notranji svet, ki ga imam, se z menoj sprehaja vsepovsod, kamorkoli grem. Vsak izmed nas nosi v sebi svojo lastno ustvarjalno melodijo in jo prek svojih del ponuja drugim,« je v uvodu kataloga, katerega je oblikoval Marko Grego ob pomoč Skočirja, slednji ponazoril svoje poslanstvo.

NASLOV: Rudi Skočir.
BESEDILO: Janez Kavčič.
PREVOD V ANGLE[KI JEZIK: Sonja Škvarč.
FOTOGRAFIJE: Marko Grego, Mirko Bijuklič, Jaka Bregar, Maurizio Furlani, Igor Zaplatil.
IZDAL IN ZALOŽIL: Tolminski muzej.
LETO IZDAJE: 2011.
FORMAT: 15 x 15 cm.
VEZAVA: trda.
ŠTEVILO STRANI: 110.
NAKLADA: 300.

Mateja Skok.