Kaninsko pogorje in učna pot na Prestreljeni{kih podih

28.9.2011

Da bi apnenčasto Kaninsko pogorje približala širši javnosti, sta Občina Bovec in Turistično društvo Bovec izdala vodnik. Kot so v njem zapisali avtorji, sta Kaninsko pogorje in minulo leto urejena naravoslovna učna pot na Prestreljeniških podih, ki jo je pripravil dr. Jurij Kunaver s sodelavci, novost na področju vodnikov po slovenskem gorskem svetu. Naravoslovni, zgodovinski in turistični vodnik namreč ne ponuja le podatkov o orientaciji v gorskem svetu, pač pa vsebuje številne doslej neznane podatke in opise naravoslovnih in zgodovinskih značilnosti pogorja. Snov je podana poljudno, vodnik je zato primeren za vsakogar, ki se bo z žičnico zapeljal na Prestreljeniške pode, se morda podal do planinskega doma Petra Skalarja, na Kaninske pode, na Goričico, se morda povzpel na Visoki Kanin ali pa kaninsko panoramo občudoval iz doline. Vodnik tako vključuje geografski in pokrajinski pregled pokrajine, opis geološke zgradbe Kaninskega pogorja, reliefne zanimivosti, vremenske in podnebne podatke, opis tukajšnjega rastja in živalstva, zgodovinska dejstva ter predstavitev omenjene učne poti. Številne privlačne črno-bele in barvne fotografije pa dodatno vzbudijo zanimanje za svet nad Sočo. »Prepričan sem, da bodo naši gostje tudi s pomočjo tega vodnika občutili vso gostoljubnost bovškega človeka, ki združuje gorjansko pridnost in delavnost ter mediteranski temperament,« je v uvodnih mislih sklenil bovški župan Danijel Krivec.

NASLOV: Kaninsko pogorje in učna pot na Prestreljeniških podih, naravoslovni, zgodovinski in turistični vodnik.

BESEDILO: dr. Jurij Kunaver, dr. Bogomir Celarc, dr. Igor Dakskobler, Ivo Ivančič, mag. Vasja Klavora, Miran Mihelič, Jože Pirnat, dr. Tomi Trilar.

FOTOGRAFIJE: Darko Bakčič Metka Belingar, Metod DiBatista, Bojana Fajdiga, Ivo Ivančič, Aleksander Kravanja, dr. Jurij Kunaver, Miran Mihelič, dr. Tomi Trilar, dr. Amadej Trnkozcy in arhiv Soča rafting.

GLAVNI UREDNIK: dr. Jurij Kunaver.

ZALOŽNIK: Turistično društvo Bovec.

KRAJ IN LETO IZDAJE: Bovec, 2011.

NAKLADA: 3.000 izvodov.

FORMAT: 12,5 x 20 cm.

OBSEG: 168 strani.

VEZAVA: mehka.