Svoj festival dobila tudi soška postrv

27.9.2011

V petek, 9. septembra, in soboto, 10. septembra, je v Kobaridu potekal najverjetneje prvi festival v Sloveniji, namenjen sladkovodnim ribam. Da se je Festival soške postrvi zgodil ravno v Posočju, ni nenavadno, saj je tu dom ene najbolj redkih, zanimivih in nenazadnje velikih rib – soške postrvi.

Županja Občine Kobarid Darja Hauptman je že pomladi izrazila zanimanje in veliko željo, da se pripravi dogodek, ki bi proslavil ribištvo in lokalno postrvjo posebnost. Ribiška družina (RD) Tolmin je bila tako pobude kot tudi lokacije zelo vesela, saj Kobarid predstavlja središče tolminskega ribolovnega revirja, ki združuje vse tri posoške občine: Bovec, Kobarid in Tolmin. In zakaj pravzaprav pripraviti prav festival soške postrvi? Odgovor je preprost: soška postrv je ikona posoškega ribištva, saj ni posebna le v slovenskem merilu, temveč tudi na evropski ravni. Nekoč je ta riba poseljevala celotno jadransko porečje, toda onesnaževanje, uničevanje habitata in vnos tujih vrst so skozi leta močno omejili ozemlje te postrvje velikanke na reko Sočo in njene pritoke. Kot taka predstavlja posebno, unikatno ponudbo Posočja in je poleg neokrnjene narave in prijaznih ljudi ključni razlog, da je ribištvo, predvsem muharjenje, ena izmed najbolj pomembnih turističnih dejavnosti pri nas. Vendar je soška postrv tudi tu skoraj podlegla človeškemu vplivu – le skrbno in strokovno prizadevanje RD Tolmin v zadnjih 18 letih jo je rešilo pred izginotjem.

Organizatorji so s festivalom želeli prikazati širši javnosti, predvsem pa mladim, zgodbo soške postrvi in delo RD Tolmin. Želeli so poudariti, da ribištvo ni le nenavaden konjiček možakarjev, ki v visokih gumijastih škornjih tičijo v rečnih strugah, temveč dejavnost, ki tudi gospodarsko krepi Posočje in ga povezuje s širnim svetom.

V petek so se odvili trije dogodki. Dopoldne so osnovnošolci iz kobariške občine spoznavali zgodovino RD Tolmin in soške postrvi, se seznanili, kako se gospodari z ribami v ribogojnici ter ob Soči preizkusili, kako poteka muharjenje in raziskave, ki jih izvaja omenjena RD. Otroci so spoznali različne vrste rib, se kakšne dotaknili, najbolj razposajeni pa so se lahko prepričali, zakaj pridejo gumijasti škornji prav, tudi če je vode le za pedenj. Popoldne so otroke nadomestile uspešne ženske iz Zgornjega Posočja – s kobariško županjo na čelu. Zanje je RD Tolmin pripravila tečaj muharjenja. Vsaka izmed sedmih udeleženk je dobila svojega ribiča – vodiča. Ti so očitno svoje varovanke dodobra seznanili z muharjenjem, saj so bile vsekakor uspešne. V dobrih dveh uricah muharjenja so ujele (in večinoma spustile) več kot 40 rib. Sobotno dopoldne je bilo namenjeno članskemu ribolovu na Soči, kjer so se med seboj pomerili ribiči: kdo ujame večje in boljše ribe (in jih potem spusti, saj je dan potekal v slogu »ujemi-in-spusti«). Popoldan se je dogajanje preselilo na glavni kobariški trg, kjer so tokrat trije gostinci Kobariškega gastronomskega kroga (Hiša Franko ter restavraciji Kotlar in Topli val) poskrbeli za okusno hrano in osvežilno pijačo. Obiskovalce je poleg kobariške županje pozdravil tudi predsednik RD Tolmin Lucijan Rejec. Stojnice, nagradna igra in lutkovna predstava za mlade v režiji Mladinskega kulturnega umetniškega društva Kobarid Mkud pa so zaokrožile dnevno dogajanje. Večer in festival je zaključil nastop Neishe, ki je skoraj pripeljal do nepričakovane zapore glavne ceste skozi Kobarid, saj se je na trg zgrnilo toliko obiskovalcev, da je prostor komajda še zadoščal.

Občina Kobarid in RD Tolmin sta z obiskom prvega tovrstnega festivala zelo zadovoljni. Organizatorja tako upata, da bo Festival soške postrvi postal redna priložnost za povezovanje med ribiči in okoljem ter tako z leti pridobil naziv »tradicionalen«.

Luka Rejec, RD Tolmin