Začetek gledališča mladih Benečije in Posočja

27.9.2011

V Drežniških Ravnah se je med 26. in 31. julijem odvijal prvi del Gledališko-jezikovnega tabora Kolovrat 2011. Po vsebini in namenu je bil nekakšno nadaljevanje kulturnoetnografskih taborov mladih iz Benečije in Posočja, ki so se 15 let odvijali v različnih krajih Benečije in Posočja v organizaciji Zavoda za slovensko izobraževanje v Špetru Slovenov.

Letošnji tabor je združil mlade in že prekaljene gledališčnike v pravo igralsko skupino z namenom, da bi pripravili zaključno gledališko predstavo. Tako je 15 mladih iz Benečije in Posočja v petih dneh intenzivnih gledališko-jezikovnih vaj pripravilo 50-minutno predstavo Piknik na fronti, ki so jo javnosti premierno predstavili v soboto, 30. julija, na otvoritvenem večeru Festivala Fronta v dvorani kulturnega doma Kobarid. Po velikim uspehu prvega dne so Piknik na fronti ponovno uprizorili že naslednji dan.

Namen tabora je aktivno ustvarjanje in povezovanje enotnega slovenskega kulturnega prostora mladih Benečije in Posočja s pomočjo uprizoritvenih dejavnosti in s posebnim poudarkom na jezikovno-govorni podobi uprizorjenih del. V takem soustvarjanju prehajajo impulzi in primeri z enih na druge: mladi iz Posočja prinašajo primarno razmišljanje v slovenskem jeziku (ne samo na odru, ampak tudi v pogovoru med pavzami in vajami), mladi Benečije pa skrb za pravilno in jasno artikulacijo misli v govorni podobi slovenskega jezika (med vajami se morajo naučiti veliko miselnih sklopov). Kot je povedal strokovni vodja in pobudnik tovrstnih srečanj, režiser Marjan Bevk, ki tabore vodi že 16. leto, jih pri delu vodi in usmerja več ciljev. Kot že rečeno, sem sodi soustvarjanje enotnega slovenskega kulturnega prostora ob stiku slovenskega in italijanskega prostora. Poleg tega pa sem cilji navezujejo tudi na tkanje in razvijanje vezi na osnovi skupne slovenske kulture; spoznavanje kulture, legend, navad, običajev in načina življenja ter kulturne zgodovine in zapuščine skupnega slovenskega prostora; vzpodbujanje razmišljanja v slovenskem jeziku skozi odrske (primarne) situacije; skrb za pravilno govorno podobo slovenskega jezika; zavest o enakopravnosti in veljavi slovenskega jezika in z njim izražene kulture v jezikovno mešanem prostoru.

Glede na odzivnost mladih in kakovostnih ustvarjalcev, ki so se kalili že na prejšnjih taborih, nekateri pa tudi na Umetniški gimnaziji v Novi Gorici (dramsko-gledališka smer), letošnji tabor predstavlja začetek gledališča mladih Benečije in Posočja. Oktobra se nam obeta drugi del tabora, v sklopu katerega se bo predstava Piknik na fronti preselila na prizorišča Poti miru v Posočju: od Kolovrata (predstava je predvidena 2. oktobra) do Cerja in po beneških vaseh. Ob tem naj povemo, da je govorno podobo predstave oblikovala doc. mag. Alida Bevk, igralka in docentka na Akademiji za gledališče, radio, film in TV v Ljubljani.

Tabor je organiziralo in izvedlo Kulturno društvo Čedermac iz Čezsoče, podprli pa so ga Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu; Inštitut za slovensko kulturo v Špetru (Benečija) in Občina Kobarid.

A. R. M.