Dan obrti in podjetništva

12. 5. 2023

Danes smo v Tolminu tekom dopoldneva dobili »novo ulico«, na kateri so se osnovnošolcem iz Posočja predstavile posamezne obrti in deficitarni poklici, pa tudi sodelujoča podjetja, podjetniki ter nekatere službe zaščite in reševanja. Tako imenovano Ulico obrti in podjetništva je z namenom interaktivne predstavitve poklicev v sodelovanju z vsemi tremi posoškimi občinami (Občino Bovec, Občino Kobarid in Občino Tolmin) ter Posoškim razvojnim centrom (PRC) pripravila Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Tolmin, in sicer v sklopu celodnevnega dogodka Dan obrti in podjetništva.

Mladi so lahko na stojnicah Mestnega trga in v avli Kinogledališča Tolmin spoznavali več kot 20 poklicev - med njimi poklic mehatronika, kovinarja, orodjarja, konstruktorja, kuharja, natakarja, frizerja, kozmetika, cvetličarja, gradbinca, vodovodarja, električarja, avtokleparja, mehanika, avtoličarja, vulkanizerja, oblikovalca spletnih strani, računalničarja, kmeta, policaja, vojaka, reševalca, gasilca …

V popoldanskem času so organizatorji nato zainteresirano javnost povabili še na okroglo mizo, ki je naslavljala izzive pridobivanja in izobraževanja kadrov v Posočju. Na odru Glasbene šole Tolmin je sogovornike in druge povabljene goste najprej nagovorila predsednica OOZ Tolmin Anica Kanalec Prešeren, besedo pa nato prepustila direktorju PRC Simonu Škvoru. Ta je uvodoma predstavil, kot se je izrazil, »statistično drobovje Posočja«, ki po indeksu staranja prebivalstva, kot tudi deležu prirasta in aktivnega prebivalstva ne kaže ravno optimističnih obetov. Kot je ugotavljal, je problem kompleksen in zapleten ter brez poguma, drznosti, ustreznega načrtovanja ter pisanja oziroma prenosa dobrih zgodb težko rešljiv.

V nadaljevanju je Škvor odprl in tudi moderiral razpravo s sogovorniki na odru. Svoje mnenje na kadrovsko problematiko v Posočju in širše so sprva podali člani upravnega odbora OOZ Tolmin in podjetniki Renata Komar, Aleš Poljak, Marijan Gorenjšček in Rudi Kragelj. Škvor je nato mikrofon predal Tadeju Beočaninu, županu Občine Ajdovščina, ki je predstavil ukrepe, s katerimi so v občini kar nekaj razvojnih trendov uspešno obrnili sebi v plus (npr. dvignili prirast, zagotovili stanovanjske kapacitete, povečali število delovnih mest in rast dodane vrednosti itd.). Tamkajšnja občina namreč veja na področju razvojnega prehoda za eno od slovenskih gazel.

V nadaljevanju so o razvojnih projektih in načrtih spregovorili še vsi trije posoški župani Valter Mlekuž, Marko Matajurc in Alen Červ. Ob tem so opozorili tudi na težave, ki jim preprečujejo, da bi določene ukrepe, s katerimi bi lahko nudili podporo gospodarstvu in zagotavljali ustrezne kadre, izvedli hitreje.

Kot zadnji je svoje mnenje na situacijo podal ravnatelj OŠ Dušana Muniha Most na Soči Ciril Makovec, ki je na problematiko pogledal z vidika vzgoje in izobraževanja. Poudaril je, da šole sicer lahko navdušijo otroke za določen poklic, vendar pa brez ustrezne podpore s staršev na dolgoročno navdušenost ne gre računati.

Kar nekaj sogovornikov je ob tej priložnosti pohvalilo projekt Partnerstvo za kadre. Z njim se je namreč uspešno povezalo tako gospodarstvo, šolstvo, štiri občine (poleg treh posoških še Občina Kanal ob Soči) in PRC, ki je tudi nosilec projekta. S skupnimi močmi so poskrbeli za promocijo ter boljše poznavanje tehničnih poklicev med mladimi v Posočju in regiji. 

Okrogli mizi je sledilo še srečanje obrtnikov in podjetnikov, ki so ga glavni organizatorji zaokrožili s podelitvijo nagrad jubilantom za pretekla tri leta.

Besedilo: Tatjana Šalej Faletič
Foto: Špela Kranjc, Martina smolnikar in Tatjana Šalej Faletič

Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva Dan obrti in podjetništva