Ekološki odtis statističnih regij Slovenije

26. 9. 2023

Včeraj je okoljsko ministrstvo v sodelovanju s podjetjem Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj, in Severnoprimorsko mrežno regionalno razvojno agencijo (MRRA), katere nosilna razvojna agencija je Posoški razvojni center (PRC), pripravilo delavnico z naslovom Ekološki odtis statističnih regij Slovenije.

Ta je bila izvedena z namenom, da bi vse slovenske regije v prihodnje pri svojem regionalnem razvojnem načrtovanju uporabljale tudi tako imenovan ekološki kazalnik. Med drugim smo izvedeli, da se je slednjega upoštevalo le pri pripravi šestih od skupno dvanajstih slovenskih regionalnih razvojnih programov (RRP) za novo programsko obdobje. Ob tem se lahko pripravljavci RRP Severno Primorske (Goriške) razvojne regije pohvalimo, da se je v našem primeru ekološki kazalnik že upošteval.

V prvem delu delavnice so udeleženci iz devetih slovenskih regij (predstavniki občin, razvojnih in lokalnih energetskih agencij ter nevladnih organizacij, ki s svojim delovanjem prispevajo k zelenem prehodu v trajnostno in podnebno nevtralno prihodnost) prisluhnili predstavitvi ekološkega odtisa in uporabi kazalcev za spremljanje trajnostne prihodnosti. V drugem delu pa so v sklopu interaktivne delavnice aktivno sodelovali pri opredeljevanju ukrepov na področju Zelenega prehoda, ki so vključeni v RRP ter  skušali ovrednotiti izbrane ukrepe za zmanjšanje ekološkega odtisa statističnih regij Slovenije.

Delavnica je potekala v Ajdovščini, udeležila pa sta se jo tudi naša sodelavca Simon Škvor, direktor, in Mateja Skok Kavs, koordinatorka za regionalni razvoj.

Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije Ekološki odtis statističnih regij Slovenije