Kako naredimo domače zeliščne bonbone?

26. 1. 2023

V Središču za samostojno učenje smo se lotili izdelovanja zeliščnih bonbonov za lajšanje težav v grlu. Po recepturi, ki smo jo našli na spletu, smo najprej pripravili zeliščni čaj v katerem smo raztopili sladkor, potem pa sladkorno raztopino začeli segrevati. Naš cilj je bil sladkorno raztopino s segrevanjem v postopku zgoščevanja in karameliziranja segreti do temperature 149 °C.
Spoznali smo, da je segrevanje sladkorne raztopine do take temperature pravi izziv, saj je za dosego končne temperature 149 °C potrebno veliko časa, veliko potrpljenja in natančnosti. Še posebej potrebno je biti pozoren na temperaturo, ki jo zlahka presežemo v neki kritični točki in sta potem ves naš trud in energija zaman, ker se naši bonboni v trenutku spremenijo v aromatiziran sladkor. Žal se je to zgodilo tudi nam kljub temu, da smo za to vedeli in se se trudili spremljati temperaturo s sladkornim termometrom. Očitno potrebujemo več izkušenj…

Za domače zeliščne bonbone proti kašlju potrebujemo:

  • 60 gramov suhih listov črne mete (ali 170 gramov svežih listov)
  • 800 gramov rjavega sladkorja
  • 20 kapljic eteričnega olja evkaliptusa
  • 20 kapljic eteričnega olja čajevca
  • termometer za sladkor ali termometer za kuhanje, ki prenese T 149°C
  • peki papir

Postopek:
Liste mete v kozici prelijemo s 750 ml vrele vode. Na majhnem ognju počasi kuhamo 5-10 min in nato precedimo v drugo posodo. Dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se raztopi. 
Ko se sladkor raztopi, mešanico zavremo in kuhamo toliko časa, da termometer za sladkor pokaže 146⁰C. Nato primešamo eterično olje evkaliptusa in čajevca. Pri največ 149⁰C kuhanje zaključimo.
Maso z žličko nakapamo v obliki dražejev na pripravljen peki papir in ohladimo.


Če se bo kdo ojunačil in se preizkusil v izdelavi bonbonov, naj nam sporoči in pošlje kakšno sliko. Lahko nam pošlje tudi recept ali se nam pridruži v SSU na ponovitveni delavnici?

Pripravila: Nataša Klobučar Štrancar

Kako naredimo domače zeliščne bonbone?