Ko dan Zemlje #ostanedoma

22. 4. 2020

Danes je svetovni dan Zemlje, katerega glavna tema so letos podnebni ukrepi. Podnebje se spreminja počasi, a vendar dovolj hitro, da posledice lahko zaznamo. Večina svetovnih strokovnjakov že dolgo več ne dvomi v odločilen vpliv človeštva na dejavnike, ki sooblikujejo naš vsakdan. Svetovni mediji so v teh dneh razširjali fotografije krajev, ki so se še pred kratkim kopali v smogu, karantena pa je omogočila pogled na modro nebo, vrhove Himalaje ali do sosednje mestne četrti. #ostanidoma je nehote postal velik okoljski eksperiment, saj je začasno znižanje emisij omogočilo vpogled v svet, ki ga sicer ne živimo. Naivno bi bilo pričakovati, da bo po ponovnem zagonu sistema bistveno drugače kot je bilo, vseeno pa lahko ob #gremonaprej ohranimo vsaj kanček zavesti o odtisu človeštva na tem planetu.

Kljub strateškim okvirom se spremembe dogajajo na lokalnem nivojuPosoški razvojni center je v sodelovanju z občinami že pred leti pripravil Nizkoogljično strategijo, številni ukrepi pa so predvideni tudi v drugih dokumentih. V okviru projekta LokAlp, ki ga podpira Ministrstvo za okolje in prostor, želimo poudariti prav pomen lokalne skupnosti, posameznikov, interesnih skupin, podjetij in drugih akterjev, ki pomembno vplivajo na naš način življenja. Eno izmed ključnih področij pri soočanju s podnebnimi spremembami je mobilnost. Kako od točke A do točke B in ali je to sploh potrebno. Kar naenkrat delo od doma ni več neizvedljivo, tudi šolanje se do neke mere lahko izvaja na daljavo. Zmoremo tudi brez brazilskih borovnic.

Nekatere poti so nujne, druge pa so stvar naše odločitve kako in kam, predvsem pa zakaj. Naj bodo te vprašalnice naše vodilo vsaj nekaj časa tudi takrat, ko bo svet spet večji od matične občine.