Od navlake do preprostosti

30. 9. 2022

Ste vedeli, da je pospravljanje pogovor s samim seboj, v katerem lahko ovrednotimo stvari v svojem življenju? Pri tem opravilu se soočamo z lastnino, pri čemer moramo paziti, da stvari ne kopičimo, hkrati pa moramo biti pozorni na to, da stvari ne mečemo proč brez razmisleka. 

Prostor, v katerem živimo, mora biti namreč pripravljen za osebo, v katero se razvijamo ta hip in ne za osebo, kakršna smo bili v preteklosti.

V želji, da bi znali najti mejo v potrošništvu in da bi znali dobro gospodariti s svojo lastnino, je naša sodelavka Patricija Rejec organizirala dogodek z naslovom »Harmonija prostora in uma – od navlake do preprostosti«. 

V družbi gostje Jane Lavtižar, psihoterapevtke ter »neslužbene« okoljevarstvenice, so se udeleženci spraševali, koliko krame potrebujemo. V drugem delu pa so se zbrani pod mentorstvom Tine Markun, prve certificirane svetovalke za urejanje domov po holistični metodi Marie Kondo v Sloveniji, učili pospravljanja po omenjeni metodi. Vzporedno je z namenom urejenega doma in čistejšega planeta potekala tudi Izmenjevalnica, s katero se je dogodku pridružil še Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin.

Posoški razvojni center – OE ljudska univerza se je s tem dogodkom tudi letos odzval pobudi Zveze izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije (ZiSSS), katere članica je tudi naša OE. Omenjena zveza že vrsto let obeležuje Teden izobraževanja za trajnostni razvoj, tako da z različnimi brezplačnimi dogodki nagovarja tematike s trajnostno noto in s tem hkrati ozavešča prebivalce.

Foto: Patricija Rejec

Od navlake do preprostosti Od navlake do preprostosti Od navlake do preprostosti