Pokloni čas, polepšaj dan s pridihom plesa

13. 6. 2023

Ponosni smo, da nas je Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ prepoznal kot dobre izvajalce in promotorje na področju aktivnosti za starejše in medgeneracijskega povezovanja.

V petek, 19. maja je potekalo medgeneracijsko srečanje na OŠ Bovec z namenom obeležitve dveh pomembnih dni, povezanih z 29. aprilom – dan medgeneracijske solidarnosti in mednarodni dan plesa. Prva pobuda za praznovanje je prišla s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) območne enote Nova Gorica, druga pa s strani Posoškega razvojnega centra, OE Ljudska univerza Tolmin.

mag. Damijana Kravanja je povedala: »Ples ima številne pozitivne učinke za zdravje, počutje in medosebne odnose. Pomembno je, da izberemo plesni stil, ki nam je všeč, je primeren za našo starost in da lahko v vadbi uživamo. Če dodamo še čuječe gibanje dobimo dodatno prednost, ki nas poveže s sabo, z okoljem in vzpostavlja ravnovesje v psihofizičnem počutju. Čuječe gibanje nam omogoča, da bolje razumemo svoje meje, moči in omejitve ter se bolje prilagajamo. Pomaga nam vzpostaviti boljšo povezavo med umom in telesom ter vse povežemo v celostno doživetje gibanja med plesom.«

Naše znanje in sodelovanje z NIJZ ter vloženi trud je objavljen v publikaciji NIJZ: Aktivnosti na področju »Aktivnega in zdravega staranja v Sloveniji«.

Do objav lahko dostopate preko slednjih povezav:

➡️Objava na NIJZ – »Pokloni čas, polepšaj dan s pridihom plesa«

➡️Poročilo OE NIJZ za leto 2022 - Aktivno in zdravo staranje

➡️ Objava na NIJZ – Pokloni čas, polepšaj dan s pridihom plesa

➡️ Spletna stran NIJZ

Pokloni čas, polepšaj dan s pridihom plesa