Projekt WALKofPEACE je zmagovalec

20. 10. 2020

WALKofPEACE, s ciljem ohranjanja, raziskovanja in promoviranja dediščine prve svetovne vojne ter razvoja trajnostno usmerjene turistične ponudbe, je preteklo sredo, 14. oktobra 2020, na finalnem dogodku »European week of Regions and Cities«, postal najboljši evropski Interreg projekt. Ekipa projekta WALKofPEACE je postregla z gledališko predstavo, iz katere je širša javnost prepoznala njegov glavni namen, ki je spodbujanje povezovanja narodov ter širjenje sporočila o nesmislu vojn in zavedanja dragocenega miru.

Na Interregov poziv za najboljši evropski projekt se je v okviru natečaja »Interreg 30 years Project Slam« spomladi prijavilo nekaj več kot 150 evropskih projektov. Projekt WALKofPEACE, v katerem sodeluje pet slovenskih in pet italijanskih partnerjev, je bil najprej uvrščen med 30 najboljših. Nato pa je prepričal žirijo z videom na temo »povezanost s soseščino« in se uvrstil med prvih top 6 tekmovalcev. 14. oktobra se je peterica finalistov predstavila na zaključnem dogodku »European week of Regions and Cities«, ki naj bi se odvijal v Bruslju, zaradi razmer s COVID-19 pa je bil izveden prek spleta. Ekipa WALKofPEACE se je odločila za izvirno predstavitev in odigrala gledališko predstavo z zgodbo o managerki projekta in duhu vojaka, ki se ji prikaže v sanjah ter potrdi, da je z delom na projektu na pravi poti. Predstavo povezuje pripovedovalec. Zgodba zaokroža na eni strani velik pomen obnavljanja in s tem ohranjanja dediščine iz časa prve svetovne vojne ter na drugi smisel o povezanosti narodov z osebnimi srečevanji na resnični – pohodniški trasi »Pot miru«, ki združuje narode Evropske unije. Predstavitvam je sledilo kratko spletno glasovanje. V samo dveh minutah, kolikor jih je bilo na voljo za glasovanje, je prispelo 410 glasov; 163 jih je bilo namenjenih projektu WALKofPEACE, ki je postal nedvomni zmagovalec. Sledili so projekti NonHazCity, HITRO, CIAK in INNOQUARTER.

Projekt WALKofPEACE, ki je sofinanciran s strani programa Interreg V-A Italija-Slovenija, obravnava trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom. Izvajati se je začel konec leta 2018 in bo trajal predvidoma do konca naslednjega leta. Skupna vrednost projekta je 2.893.176 evrov; od tega znašajo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj 85 odstotkov upravičenih stroškov projekta, ostali del sofinanciranja izhaja iz italijanskega nacionalnega sklada ter lastnega financiranja. Posoški razvojni center kot vodilni partner spremlja izvajanje vseh dejavnosti znotraj partnerstva, je nosilec koordinacije in izvedbe aktivnosti na področju investicij ter skrbi za administrativno in finančno vodenje projekta. V projektu ima posebno mesto vsebinski koordinator Ustanova »Fundacija poti miru v Posočju«, katere poslanstvo je prav urejanje, obnavljanje in predstavljanje dediščine soške fronte, raziskovanje zgodovine prve svetovne vojne in razvoj kulturnega turizma.

Ves čas trajanja projekta potekajo študijske aktivnosti z namenom priprave podatkovne baze padlih vojakov in stalne razstave na temo logistike na soški fronti s poudarkom na železniških povezavah. Pripravljajo se nove razstave, konference, tematski kulturni in spominski dogodki za krepitev splošnega znanja in ozaveščenosti o dediščini prve svetovne vojne. Za okrepitev skupne promocije in trženja dediščine prve svetovne vojne je uvedena čezmejna krovna destinacijska znamka Pot miru (Walk of Peace). Ureja se nova spletna stran in pripravlja promocijsko gradivo. Pripravlja se nadgradnja pohodniške trase Pot miru od Alp do Jadrana, ki bo po novem dolga 520 kilometrov in bo ustrezno označena. Izvajajo se izobraževanja o dediščini prve svetovne vojne za mlade iz osnovnih šol iz Zgornjega in Srednjega Posočja. Veliko truda je usmerjenega v investicijska dela, in sicer v obnovo objektov, spomenikov, muzejev, informacijskih središč s sodobnimi multimedijskimi predstavitvami dediščine prve svetovne vojne.

Naložbe, ki predstavljajo skoraj 35 odstotkov vrednosti projekta WALKofPEACE, potekajo na obeh straneh meje. Posoški razvojni center skrbi za izvedbo petih naložb v skupni vrednosti 300.000 evrov, pri tem pa tesno sodeluje z občinami Bovec, Kobarid in Tolmin. Skupaj z vzdrževanjem in nadgradnjo posameznih odsekov na tematski poti »Pot miru« pa bo ta vsota znašala skoraj 320.000 evrov, od tega bodo 15 odstotkov prispevale vse tri občine.

Realizirane naložbe so plod usklajenega in uspešnega sodelovanja Posoškega razvojnega centra z vsemi tremi občinami ustanoviteljicami: Občino Bovec, Občino Kobarid in Občino Tolmin. Konec lanskega leta se je tako zaključila obnova cerkve Sv. Duha v Javorci, junija letos pa obnova Nemške kostnice v Tolminu. Obe naložbi sta bili na območju občine Tolmin. Na območju občine Kobarid sta obnovljena starodobno vojaško vozilo, ki je razstavljeno v novem mobilnem paviljonu, in italijanska vojaška kapela na Planici. V občini Bovec bodo sredstva iz projekta WALKofPEACE namenjena ureditvi tematske poti ob trdnjavi Kluže.

Posoški razvojni center nadzira tudi naložbe ostalih partnerjev. Na Sabotinu potekajo dela za postavitev centra za obiskovalce, kjer se bo vzpostavil inovativni multimedijski center z muzejsko zbirko, ki bo s svojo zanimivostjo Sabotin definiral kot osrednjo referenčno točko na Poti miru od Alp do Jadrana. Za investicijo skrbi Mestna občina Nova Gorica. V sodelovanju z Občino Kanal ob Soči bo obnovljeno vodno korito na Kambreškem, v občini Šempeter-Vrtojba bo urejeno spominsko obeležje Sv. Ot, v občini Renče-Vogrsko pa Park prve svetovne vojne Vinišče. Ustanova »Fundacija poti miru v Posočju« bo v sklopu investicij nadgradila informacijski center Poti miru z interaktivno razstavo o Poti miru od Alp do Jadrana in prilagojenim dostopom za invalide. Informacijski center bo nudil informacije o dediščini prve svetovne vojne in Poti miru iz celotnega programskega območja. Italijanski partner ERPAC bo uredil zelene površine ob Muzeju Velike vojne v Gorici na območju goriškega gradu Musei di Borgo Castello, partner VEGAL pa bo restavriral muzej v San Donà di Piave.

Posoški razvojni center z veseljem vodi projekt, v katerem bo skupaj z Ustanovo »Fundacija Poti miru v Posočju« in vsemi ostalimi partnerji izvedel vrsto aktivnosti s ciljem trajnostnega ohranjanja dediščine prve svetovne vojne ter razvoja kulturnega turizma.

Video si lahko pogledate TUKAJ.

Gledališko predstavo pa si lahko ogledate TUKAJ.

Projekt WALKofPEACE je zmagovalec Projekt WALKofPEACE je zmagovalec Projekt WALKofPEACE je zmagovalec Projekt WALKofPEACE je zmagovalec