Spodbujanje in razvoj podjetniške miselnosti med mladimi

18. 1. 2023

Pravkar tudi v Tolminu poteka tretji dan Velikega startup izziva Severne Primorske. V okviru tega dijaki 3. letnika Gimnazije Tolmin razvijajo svoje podjetniške ideje, spoznavajo poslovne modele in preučujejo potrebe kupcev. Gre za sklop štiridnevnih podjetniških delavnic, ki se sočasno odvijajo na štirih lokacijah: v Ajdovščini, Idriji, Novi Gorici in Tolminu. Prve tri dni se delavnice izvajajo na lokaciji šole, zadnji dan pa dijaki svoje »pitche« (petminutne predstavitve pred podjetniško komisijo) predstavijo na skupnem dogodku v Primorskem tehnološkem parku v Šempetru pri Gorici.

Udeleženci se vživijo v vlogo startup ekipe, ki skuša svojo poslovno idejo spremeniti v delujoče podjetje, čeprav jim primanjkuje sredstev, časa in izkušenj.

S pomočjo mentorjev se bodo mladi naučili, kako preveriti svojo poslovno idejo po metodologiji vitkega podjetništva, kako govoriti s potencialnimi kupci in analizirati uspešnost, da bi se v prihodnje lahko izognili izdelavi izdelkov oziroma storitev, ki na trgu ne bi bili uspešni. Naše dijake usmerjata mentorja Teja Bajt in Jernej Rutar.

Svoje izdelke in poslovne ideje bodo udeleženci lahko prijavili na podjetniško tekmovanje POPRI in se potegovali za bogate nagrade.

Pobudo organizira Primorski tehnološki park (PTP), in sicer v luči 20. obletnice nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI. PTP je tudi glavni koordinator tega povezovanja srednjih šol, ki želijo dijake opolnomočiti z veščinami podjetnosti. Gre za celosten pristop, ki mlade povezuje s podpornim okoljem in gospodarstvom. Prav zato so k sodelovanju pri omenjenem projektu povabili tudi Idrijsko – Cerkljansko razvojno agencijo, Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina in Posoški razvojni center. Slednji, ki si med drugim (tako kot tudi vse tri posoške občine) prizadeva za spodbujanje in razvoj podjetniške miselnosti med mladimi, tako v celoti krije dejavnosti, ki se odvijajo na Gimnaziji Tolmin. In prav v duhu podpore mladim je danes tolminske dijake med delom obiskal tudi tolminski župan Alen Červ.

Kot so še v predstavitvi Velikega startup izziv Severne Primorske zapisali organizatorji "delo poteka na način, kot za izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Proces je  zelo intenziven – za rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov."

Foto: Ana Černe

Spodbujanje in razvoj podjetniške miselnosti med mladimi Spodbujanje in razvoj podjetniške miselnosti med mladimi Spodbujanje in razvoj podjetniške miselnosti med mladimi Spodbujanje in razvoj podjetniške miselnosti med mladimi