Stare jedi v gornjem delu Baške grape

6. 2. 2023

Ta teden, ko del Slovenije (kamor sodijo tudi naši šolarji) počitnikuje, je kot naročen za opravljanje dejavnosti, za katere nam sicer v vsakodnevnem tempu rado primanjkuje časa – na primer kuhanje. Gre za pomembno, uporabno in praktično veščino, s pomočjo katere naši otroci in mladostniki spoznavajo različne sestavine, merske enote in okuse, rešujejo izzive ter zagate, hkrati pa razvijajo ustvarjalnost in različne sposobnosti: motorične, komunikacijske, organizacijske, vodstvene ... Kuhanje pa lahko predstavlja tudi izvrsten način kakovostnega preživljanja časa z otroki

Nova knjižica receptov
Zato je zdaj ravno pravšnji čas, da vas seznanimo s knjižico receptov »Stare jedi v gornjem delu Baške grape«, ki jo je okviru projekta Lokalno - Urbano - Povezovalno (LUP) izdalo Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina (KTT DBD). Omenjeno društvo je v knjižici pripravilo nabor starih jedi, ki so jih nekoč kuhali v zgornjem delu Baške grape, kjer društvo deluje. Ob tem so v prvem delu opisali, kako so se nekdaj na tamkajšnjih strmih pobočjih trudili za vsakdanji kruh, kaj so sadili in sejali, kaj so redili v hlevih in kokošnjakih, katere darove jim je dajala narava ... »Gre za čas, ki razkriva samosvoj pretok tradicij, v katerih so se življenja še ravnala po letnih časih. In za čas, ki spominja na ljudi, ki so to dediščino ustvarjali,« so še zapisali v uvodu in dodali, da so vsebino knjižice sooblikovale graparske gospodinje in razni informatorji, uredila pa jo je njihova članica Olga Zgaga. Po besedah predsednice društva Alenke Zgaga so se člani društva »razveselili tudi sicer skromnih pisnih virov, ki so omogočili dopolnitev ponekod morda nekoliko pomanjkljivih sestavin in postopkov. To kaže, da nekatere jedi, ponavadi pod drugim imenom, kuhajo tudi v drugih slovenskih pokrajinah«.

Več o knjižici si lahko preberete TUKAJ.

Pa naj z vami ob tej priložnosti delimo kuharski nasvet iz omenjene knjižice, ki vabi k pripravi skutne juhe.


SKUTNA ŽUPA

Potrebujemo:
• 1 l vode
• 15 dkg močne, nasoljene skute
• malo masla
• jajce

Stopimo maslo, dolijemo vodo in vmešamo skuto, prevremo, še malo solimo. V tako dobljeno juho umešamo razžvrkljano jajce. postrežemo z drobnim posipom iz majarona.

(Gospodinje s Koritnice: Jedi na Goriškem, Knjiga 1, str. 91, Goriški muzej, 2003)Projekt Lokalno - Urbano - Povezovalno, katerega vodilni partner je lokalna akcijska skupina LAS Dolina Soče, ki deluje pod okriljem Posoškega razvojnega centra, je poleg razvoja, trženja in rabi lokalnih pridelkov ter izdelkov, namenjen tudi spodbujanju in povezovanju različnih deležnikov pri proizvodnji lokalne hrane, obrti in tradicije.

Pri projektu sodelujejo: Občina Bovec, Občina Kanal ob Soči, Občina Kobarid, Občina Tolmin, Turistično društvo Most na Soči, Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina in Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Stare jedi v gornjem delu Baške grape