Tematska pot Na svoji zemlji med finalnimi kandidati za nagrado Jakob 2023

30. 1. 2023

Danes smo smo se na Posoškem razvojnem centru razveselili sporočila, ki nam ga je v imenu upravnega odbora društva posredovala Alenka Zgaga, predsednica Kulturno tehnično turističnega (KTT) Društva Baška dediščina (DBD).

Kot je zapisala, se je njihovo društvo v lanskem letu s tematsko potjo "Na svoji zemlji" prijavilo na razpis za pridobitev mednarodne nagrade za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu Jakob 2023. Tema 12. izbora za omenjeno nagrado »Tematske poti kot turistični proizvod« je bila namreč za KTT DBD, ki danes upravlja z omenjeno tematsko potjo, kot naročena. Kot se je izkazalo, je bila odločitev za kandidaturo pravilna, saj se je tematska pot, ki vodi in povezuje ljudi po Baški grapi, znašla med petimi finalisti.

Komisija za izbor nagrade v sestavi predsednika prof. dr. Janeza Bogataja in članov Jane Apih, Mateje Sušnik, Marka Lenarčiča in Jožeta Praha, ki je na Gospodarskem razstavišču zasedala 25. januarja, je pregledala in ocenila vseh 28 prijavljenih tematskih poti. Pri tem je, kot smo izvedeli, upoštevala predvsem inovativnost predlogov. 

Med peterico finalistov je nagrado Jakob za leto 2023 in naziv "Ambasador tematskih poti" naposled prejel projekt Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero Javnega zavoda Notranjski regijski park. Med ostalimi štirimi finalisti pa so se poleg Tematske poti Na svoji zemlji znašli še Pot po Logarski dolini (Občina Solčava), Pohodniška pot Karavanke Trail (Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke) in Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji (Škrateljc, Zavod za kulturo, izobraževanje in šport).

Najboljšim petim bodo diplome uradno podelili 15. februarja, ob 13. uri na slovesnem odprtju 33. sejma Alpe-Adria v dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču. 

Naj ob tem spomnimo, da je Tematska pot Na svoji zemlji, zaživela prav s pomočjo obilo dobre volje in prostovoljnega dela ter seveda ob pomoči nepovratnih LEADER sredstev v preteklem programskem obdobju (2007–2013). Zanje je Občina Tolmin v vlogi vodilnega partnerja v sodelovanju s projektnimi partnerji (DBD, Krajevno skupnostjo Grahovo ob Bači, Planinskim društvom Podbrdo in Tolminskim muzejem), kandidirala na javnem pozivu takratne lokalne akcijske skupine LAS za razvoj, ki je (tako kot sedaj LAS Dolina Soče) delovala pod okriljem Posoškega razvojnega centra.

Več o nagradi in prijavljenih projektih si lahko preberete TUKAJ.

Foto: arhiv KTT DBD 

Tematska pot