Z vrta na krožnik, v kozarček ali zabojček

29. 9. 2022

Včeraj je Posoški razvojni center – OE ljudska univerza zaključil še z zadnjim letošnjim študijskim krožkom (ŠK) »Z vrta na krožnik, v kozarček ali zabojček«, katerega je začel izvajati v začetku avgusta. Kot lahko razberete že iz samega naslova, je bila skupna tema tokratnih srečanj vezana na shranjevanje doma pridelanega sadja in zelenjave. 

Po besedah naše sodelavke Nataše Klobučar Štrancar, mentorice ŠK, »smo se v 30 šolskih urah tokrat naučili, kako lahko na čim bolj ekonomičen način pripravimo ozimnico. Pri tem smo se posluževali postopkov fermentacije oziroma biološkega kisanja.«

Na včerajšnjem zaključnem dogodku »Fermentirajmo raznovrstno zelenjavo z naših vrtov!« so udeleženci ŠK zainteresiranim predstavili postopek hitrega kisanja zelenjave. Na delavnici so lahko prisotni z raznovrstno zelenjavo napolnili svoje kozarce in ob tem prejeli napotke za pravilno izvedbo fermentacije. Gostom so poleg tega predstavili svoja raziskovanja, izkušnje in ugotovitve o različnih načinih shranjevanja vrtnin, do katerih so prišli skozi učenje. Za nameček pa so bili gostje deležni še pokušine shrankov.

Foto: Martina Smolnikar

Študijski krožek je sofinanciralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Z vrta na krožnik, v kozarček ali zabojček Z vrta na krožnik, v kozarček ali zabojček