Naslov projekta: Demonstration of energy efficiency and utilisation of renawable energy sources through public buildings
Akronim: CEC5
Vodilni partner: Regionalentwicklung Vorarlberg eGen (Avstrija)
Ostali partnerji v projektu: The Czech Chamber of Architects (Češka), Energy agency of the Zlín Region (Češka), Vysocina Region (Češka), City of Ludwigsburg (Nemčija), Ministry of National Development – State Secretariat of Climate and Energy Affairs (Madžarska), Municipality of Udine (Italija), Union of Italian Provinces (Italija), City of Bydgoszcz (Poljska), Služba Vlade Republike Slovenije za podnebne spremembe (Slovenija), Posoški razvojni center (Slovenija), Gradbeni inštitut ZRMK (Slovenija), Trnava self-governing region (Slovaška)
Trajanje projekta: 10/2011–12/2014
Lokacija projekta : države srednje Evrope
Vrednost projekta: 4.516.584 EUR
Uradna spletna stran projekta: www.projectcec5.eu

Splošni cilj projekta je bil spodbujanje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije prek predstavitvene vloge v javnih stavbah. Območje centralne Evrope je zelo urbanizirano območje z veliko zalogo obstoječih javnih in zasebnih stavb z nizko energetsko učinkovitostjo. Za reševanje problema porabe energije je potrebno veliko truda. Da bi dosegli cilj skoraj nič-energetskih hiš obstaja široka potreba po novih tehnikah, metodologijah in naložbah. V tem okviru je projekt CEC5 ponudil tri glavne rezultate:

1. Skupni postopek certificiranja za ekološke javne zgradbe. Splošni cilj je bil doseči model za javne zgradbe z namenom povečanja povpraševanja po nič-energetskih hišah. Projektni partnerji so vzpostavili skupni standard certificiranja. Uporabljale in prilagodile so se tudi izkušnje in rezultati iz različnih konceptov certificiranja iz drugih EU projektov.

2. Vzpostaviti vzorčne stavbe – primerov dobrih praks za državljane. Po oblikovanju skupnih meril (nizko energetske hiše) je bilo vzpostavljenih 7 predstavitvenih stavb v 7 državah EU, ki dokazujejo in spodbujajo energetsko učinkovite javne stavbe, prikazujejo nove tehnike in metodologije, ki se lahko uporabljajo v zasebnem sektorju. Objekti so bili delno zasnovani kot razstavni prostori z zagotovljeno dostopnostjo iner so na voljo za oglede. Projektni partnerji so pripravili usklajen koncept promocije v javnosti.

3. Vzpostavitev transnacionalnega omrežja za razvoj ekološke kakovosti konstrukcij s ponudbo storitev overjanja v javnem sektorju. Mreža je zagotovila stalen razvoj in razširjanje. Na splošno bi moral ta podukrep strateško voditi do povečanja splošnega standarda gradbene energetske učinkovitosti in trajnostne gradnje. Nadnacionalna mreža nudi razvoj in vzdrževanje od skupne uporabe postopka certificiranja za ekološke gradnje v javnem sektorju. Konzorcij vključuje 13 organizacij iz 8 držav članic CE. 8 javnih organizacije je pripravljenih, na investiranje (izven projektnih sredstev) v javnih zgradbah.


Dodatne informacije:
Miro Kristan, vodja projekta: tel: 05/38-41-885, e-pošta: miro.kristan@prc.si

CEC5