Minuli teden si lokalne akcijske skupine (LAS) nismo hodile v zelje, tako kot bi si kdo utegnil razložiti, ampak smo z namenom, da bi bilo na vseh koncih Slovenije »zelja« dovolj za vse, ponovno poskrbele za izmenjavo izkušenj in dobrih praks.

V sklopu dejavnosti projekta sodelovanja med LAS »Iz drobnice« je namreč 17. aprila Bovško obiskal LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline ter Ovčerejsko društvo Raduha. Gostje so si tako v družbi vodje projekta Petra Domevščka iz Posoškega razvojnega centra ogledali nekaj primerov dobrih praks, ekskurzijo pa zaključili v Trenti z ogledom tamkajšnjega muzeja v Domu Trenta. Predvsem jih je zanimalo delovanje ovčerejskih ekoloških kmetij, kjer se odvija tradicionalna mlečna proizvodnja ovčjega mleka, albuminske skute in na evropskem nivoju z označbo geografskega porekla zaščitenega Bovškega sira.

V Čezsoči so tako najprej spoznali Urbana Škanderja, lastnika Ekološke kmetije Škander, v Soči pa nato še del ekipe iz Ekološke kmetije Jelinčič z očetom Ivanom Jelinčičem na čelu, ki je s svojimi značilnimi privihanimi brki pravcata maskota tukajšnje kmetije. Ker se poleg ekološkega kmetovanja pri Jelinčičevih ukvarjajo tudi s turizmom in so zato gostov vajeni, so jim v pokušino pripravili tudi nekaj tradicionalnih jedi. Pokusili so lahko Bovški sir, zeliščni in mehki sir, suho ovčje meso in za Bovško značilne čompe s skuto.

Sicer pa si je ta dan zbrana druščina v središču Bovca ogledala tudi rokodelski atelje, v katerem deluje pod okriljem Društva Od ovce do izdelka. Vanj so včlanjene domačinke, ki tu izdelujejo in prodajajo svoje rokodelske izdelke, narejene pretežno iz volne in lesa. Gostom so postregle s tradicionalno sladico bovškimi krafi – štruklji, polnjenimi s suhimi hruškami (tepkami).

V Logu pod Mangartom so obiskali tudi kuharskega mojstra Tomaža Sovdata, s katerim je LAS Dolina Soče v preteklosti že večkrat sodelovala – med drugim pri pripravi različnih kuharskih delavnic in tudi pri nastanku knjižic receptov Jedi iz doline Soče in Jedi iz postrvi. Ta je gostom pripravil pokušino tradicionalnih jedi s pridihom sodobnosti. Najprej jim je postregel s »ta suho juho«, skutnim namazom na hrustkih polente in fižola, čompovo polento, poštokljo z radičem in čemažem z belim močenjem, za konec pa pripravil še sladoled s suhega sadja iz sirotke.

Dolino Soče so gostje zapustili pod vtisom okusov in številnih novih spoznanj. Ob tem so se strinjali, da se mlečna ovčerejska proizvodnja v veliko stvareh razlikuje od mesne proizvodnje, ki je značilna za njihove kraje.

Ekskurzija je, kot že rečeno uvodoma, sodila med dejavnosti projekta sodelovanja med LAS Iz drobnice, v katerega so poleg vodilnega partnerja LAS Dolina Soče združeni še partnerski LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Loškega pogorja, LAS Dolenjske in Bele krajine ter LAS Regionalkooperation Unterkärnten iz južne Avstrije. Projekt sofinancirata Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada ra zarvoj podežela.

Besedilo: T. Š. F.
Foto: arhiv LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline

Izmenjali so si znanja Izmenjali so si znanja Izmenjali so si znanja Izmenjali so si znanja Izmenjali so si znanja Izmenjali so si znanja