Predstavitev mobilne računalniške učilnice

29. 9. 2022

Torkovo zaključno konferenco projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2018–2022 je organiziralo pet od skupno 18 slovenskih konzorcijev, ki so na različnih območjih skrbeli za izvedbo omenjenega 4-letnega projekta. Vodilni partnerji omenjenih konzorcijev:

  • CDI Univerzum,
  • Mocis Center za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec,
  • Posoški razvojni center in
  • UPI  ljudska univerza Žalec Zasavska ljudska univerza,

so predstavili rezultate projekta in primere dobrih praks.

Na območju Severno Primorske (Goriške) razvojne regije na račun omenjenega projekta deluje konzorcij, na čelu katerega je Posoški razvojni center, vanj pa sta vključena še Ljudska univerza Nova Gorica (LUNG) in Šolski center Nova Gorica – Medpodjetniški izobraževalni center (MIC).

Na konferenci, ki je potekala v Laškem, je med drugim naša sodelavka Jana Skočir iz OE ljudska univerza predstavila primer dobre prakse, ki se je odvijal na Šentviški planoti. Lani smo namreč v tako imenovani mobilni računalniški učilnici na Prapetnem Brdu za tamkajšnje prebivalce izvedli računalniški tečaj.

»Na tak način smo se izvajalci projekta približali naši ciljni skupini oziroma ljudem, ki živijo v bolj oddaljenih krajih in posledično izobraževalnih središč. Da bi jim omogočili pridobitev novega znanja, smo programe načrtno pripeljali bliže njihovim domovom. Ko se namreč enkrat podeželski prebivalci pripeljejo iz službe domov – na primer na Šentviško planoto –, jih zelo težko prepričamo, da zopet sedejo v avte in se zapeljejo v Tolmin na izobraževanje. To jim preprosto vzame preveč časa. Večina tega niti nima, saj jih doma čaka preveč drugih opravil – delo na manjših kmetijah, vrtovih, gozdu, čebelnjakih ...,« je udeležencem konference pojasnila Skočirjeva. 

Povedala je še, da je Posoški razvojni center – OE ljudska univerza s svojimi izobraževanji že ves čas prisoten tudi na različnih drugih lokacijah. Zagotovo pa je bilo po njenem mnenju najtežje ljudem približati digitalna znanja, saj računalniških učilnic v oddaljenih krajih ni, v času covid-19 pa so se zaprla še vrata šol, kjer smo gostovali po navadi. »Zato smo se odločili, da našo ponudbo dopolnimo z mobilno računalniško učilnico,« je še dejala.

V ta namen je nastal tudi kratek promocijski film, ki je bil premierno predstavljen prav na zaključni konferenci.

Poleg Jane Skočir so se zaključne konference, ki je potekala v Termah Thermana Laško, udeležile še tri naše sodelavke, in sicer: Brigita Bratina Peršin, mag. Damijana Kravanja in Mateja Skok Kavs

Več o projektu, ki se zaključi konec oktobra, si lahko preberete TUKAJ.

Ob tem se PRC za zelo uspešno sodelovanje zahvaljuje obema projektnima partnerjema.

Foto: Robi Verbajs

Projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2018 do 2022 sofinancirata Republika Slovenija (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Predstavitev mobilne računalniške učilnice Predstavitev mobilne računalniške učilnice