Strokovna ekskurzija v ekomodelne regije Bavarske
Med 10. in 12. junijem smo se pridružili slovenski delegaciji na strokovni ekskurziji v izbrane ekomodelne regije Bavarske. Ekskurzijo je organizirala Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije (ZDEKS) v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), z namenom prenosa znanja, povezovanja ter krepitve eko regijskega razvoja tudi v Sloveniji.
Obiskali smo Bavarski inštitut za kmetijstvo in njihov kompetenčni center za ekološko kmetijstvo, kjer so predstavili strategijo BioRegio 2030, dobre prakse vključevanja ekoloških živil v šolsko prehrano ter organizacijo ekološke preskrbe preko regionalnih bio veletrgovcev.
V okviru obiska smo si ogledali tudi inovativne ekološke kmetije (Braun, Kronast–Huberhof), biohotel z več kot 90 % lokalno ekološko ponudbo ter modelne lokalne skupnosti, kjer sodelovanje občin, kmetov in lokalnih predelovalcev omogoča kratke prehranske verige in visoko stopnjo lokalne samooskrbe. Posebej dragocena je bila predstavitev ekoregij Hochries–Kampenwand–Wendelstein in Waginger See / Rupertiwinkel, ki se razvijajo s poudarkom na sodelovanju, trajnosti in povezovanju lokalnih akterjev.
Ekskurzija je bila del aktivnosti za partnerje v projektih, izbranih na javnem razpisu IRP12 – Regijski pristop povezovanja lokalnih proizvodov s poudarkom na ekoloških proizvodih, ki ga izvaja MKGP. Med petimi izbranimi projekti je tudi projekt "BO JA 100 % lokalno", pri katerem je Posoški razvojni center eden izmed partnerjev.
Namen projekta BO JA 100 % lokalno je omogočiti učinkovitejše povezovanje lokalnih proizvajalcev s predelovalci, zadrugami, gostinci (HORECA), obrati javne prehrane in trgovci v kratko dobavno verigo. Projekt prispeva k večji usklajenosti med ponudbo in povpraševanjem na geografsko zaokroženem območju ter k povečanju števila tržno usmerjenih kmetijskih gospodarstev.
V Posoškem razvojnem centru prepoznavamo velik potencial tovrstnih modelov za razvoj trajnostnega podeželja in bomo zbrane izkušnje z Bavarske uporabili pri nadaljnjem delu na področju ekološke pridelave, kratkih verig preskrbe in lokalne prehranske samooskrbe.