Študijski krožek (ŠK) je primerno sredstvo za izobraževalno aktivnost, ki je hkrati poučna in raziskovalna, saj pomaga pri iskanju rešitev za lokalne izzive. Traja najmanj 25 ur. Prednost ima projektno učenje. Predvideno je tudi sodelovanje strokovnjakov in izvedba akcijskega cilja. To pomeni, da udeleženci ob zaključki ŠK aktivnosti in na novo pridobljena znanja predstavijo tudi širši javnosti.

V ŠK se lahko vključijo odrasli ne glede na starost, izobrazbo, socialni status ali poklic.

Posoški razvojni center v Zgornjem Posočju ŠK izjava od leta 2003. V tem času smo jih izvedli 64. Njihove tematike so bile zelo pestre.

Naj naštejemo le nekatere: 

Naše izkušnje s študijskimi krožki pa segajo tudi onkraj meja. Kot projektni partner smo sodelovali v čezmejnem programu Slovenija-Italija 2007-2013, in sicer s projektom STUDY CIRCLES, v okviru smo med drugim izvedli tudi dva čezmejna študijska krožka. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Več o študijskih krožkih v letošnjem šolskem letu preberite tukaj.

NAGRADE

ŠK Med zgodovino in sodobnostjo je maja 2014 s strani Andragoškega centra Slovenije prejel Priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2013.

Več o študijskih krožkih (tako o konkretnih izvedbah v Zgornjem Posočju kot v čezmejnem prostoru), si lahko pogledate oz. preberete:

  1. na videu Stkane zgodbe,
  2. v priročnik Skupnostno učenje v čezmejnem prostoru (Primer študijskih krožkov ob slovensko-italijanski meji).

V kolikor imate lastne predloge ali želite še več informacij, kontaktirajte Patricijo Rejec (tel. št.: 05/38-41-506 ali po e-naslov: patricija.rejec@prc.si).